Podziel się:
Hagada jest opowieścią opowiadaną/odczytywaną w czasie sederu (czyli wieczoru Paschalnego), opisuje i wyjaśnia historię wyjścia Żydów z Egiptu. Nie niesie ze sobą treści ściśle prawnych czy teologicznych, natomiast jest w niej zawarte przesłanie moralne, często o charakterze homiletycznym. Hagada może przybierać postać baśni, legendy, przypowieści, modlitwy, kazania czy nawet anegdoty historycznej a czasami również jej częścią stają się pieśni czy hymny śpiewane szczególnie pod koniec sederu. To także czas spożywania tradycyjnego posiłku szczególnie macy, wina czy gorzkich ziół.
Przez Hagadę będzie prowadził nas już po raz kolejny Kazik Barczuk, który jest znanym mówcą z zakresu tematyki biblijnej oraz historii i kultury żydowskiej z mesjanistycznego punktu widzenia jak i duszpasterzem.
W czasie Hagady będziemy mieli szansę skosztować także potraw kuchni żydowskiej
Przekąski:
Maca, gorzkie zioła
Sałatka śledziowa po żydowsku
Cebularz
Humus
Dania Ciepłe:
Czulent – wolno pieczona potrawa z kaszą pęczak, warzywami i wołowiną z przyprawami
korzennymi
Holiszkes – Gołąbki nadziewane wołowiną ze słodko kwaśnym sosem pomidorowym
Deser:
Baklawa
Słodka chałka z kruszonką z konfiturą z jabłkowo gruszkową
i oczywiście wino