Afera w radiowej Trójce trwa. Kuba Strzyczkowski odwołany ze stanowiska dyrektora stacji

20 sierpnia 2020

Obserwuj nas na instagramie:

Kuba Strzyczkowski nie jest już dyrektorem Trójki

Wprowadzenie zmian jest niezbędne ze względu na potrzebę poprawy wyników słuchalności, która osiągnęła w ostatnich 3 miesiącach najniższy poziom w historii istnienia Trójki. Niezbędne jest też stworzenie spójnej wizji i planów rozwoju Programu III oraz usprawnienie zarządzania anteną i sposobu jej funkcjonowania.

To słowa Agnieszki Kamińskiej, Prezes Polskiego Radia, która w czwartek, 20 sierpnia, odwołała ze stanowiska dyrektora i redaktora naczelnego Trójki Kubę Strzyczkowskiego. Powód? “Naruszenia regulaminu i procedur wewnętrznych Spółki oraz przekraczanie kompetencji i pełnomocnictw”. Ponoć otrzymał jednak propozycję pozostania w Polskim Radiu.

Nieudana próba wskrzeszenia dawnej Trójki

Kuba Strzyczkowski objął stanowisko dyrektora Trójki 25 maja, po zwolnieniu się z tej funkcji Piotra Metza i skandalicznych wydarzeniach związanych z rzekomą manipulacją Marka Niedźwieckiego podczas 1998 notowania Listy Przebojów Trójki, w wyniku którego w zestawieniu zwyciężył upolityczniony utwór KazikaTwój ból jest lepszy niż mój. Więcej o “aferze trójkowej” pisaliśmy tutaj.

Strzyczkowski z Trójką związany jest od ponad 30 lat. Przez lata prowadził chociażby audycję Za, a nawet przeciw. Po tak bolesnym upadku stacji, miał postawić Program Trzeci Polskiego Radia na nogi. To się jednak nie udało i już nie uda. Przynajmniej nie w jego wykonaniu. Godzinę przed emisją, z anteny Trójki zniknął również program Zapraszamy do Trójki, który często prowadził właśnie Strzyczkowski.

Michał Narkiewicz-Jodko nowym dyrektorem radiowej Trójki

Nowym dyrektorem stacji został Michał Narkiewicz-Jodko, który zachowuje jednocześnie stanowisko dyrektora Agencji Muzycznej Polskiego Radia. O swoich planach wobec Trójki mówi:

Naszym celem jest dotarcie do jak największej liczby słuchaczy. Oczywiście, mam szereg pomysłów jak to zrobić, ale bardzo liczę na wsparcie kolegów i koleżanek z zespołu. Na pewno chciałbym skierować Trójkę na tory bliższe kulturze i sztuce.

Michał Narkiewicz-Jodko

Trójka ponownie na kolanach i z najniższą w historii słuchalnością

Warto wspomnieć, że według badania Radio Track, w drugim kwartale tego roku Trójka miała 4,3% udziału w rynku słuchalności, z kolei rok wcześniej było to 5,3%. Niestety perspektyw na polepszenie tych wyników jak na razie raczej brak, bowiem widząc co się dzieje, słuchacze Trójki, nawet Ci najwierniejsi masowo rezygnują ze słuchania stacji, nie chcąc pośrednio brać udziału w politycznych rozgrywkach stacji.

Kuba Strzyczkowski został odwołany przez Prezes Polskiego Radia Agnieszkę Kamińską ze stanowiska dyrektora stacji. Poznajcie szczegóły zwolnienia. Zobacz także Nowe seriale, na które warto czekać w 2024 roku Hania Rani zagrała Tiny Desk Concert w ramach prestiżowej serii NPR „Pies i Suka”, czyli Ralph Kaminski i Mery Spolsky połączeni w remiksie Kuba Strzyczkowski nie jest […]

Obserwuj nas na instagramie:

Imprezy blisko Ciebie w Tango App →