Rzemieślnicza cofa się w czasie – Tribute to Cechowa
Obserwuj nas na instagramie:
W budynku, w którym obecnie funkcjonuje Tama oraz restauracja Rzemieślnicza, niegdyś była otwarta Restauracja Cechowa. Lokal działał przez blisko czterdzieści lat, a szczyt jego popularności przypadł na lata 70. i 80. Chęć uhonorowania ważnego miejsca na dawnej kulturalnej mapie Poznania sprawiła, że w Rzemieślniczej przez dwa tygodnie będzie można wypróbować dań inspirowanych kuchnią polską, jaką serwowano w Cechowej.
Skrawek historii Poznania
Co takiego łączy Rzemieślniczą z dawną Restauracją Cechową? Poznańskie tradycje oraz miejsce – a przecież wszyscy wiemy, jakie miejsca są ważne. W budynku, w jakim obecnie działa wyżej wymieniony lokal oraz Tama, kultowy klub, słynący przede wszystkim z elektronicznych imprez, niegdyś rezydowała Restauracja Cechowa. Była to niejako wizytówka Poznania, lokal wręcz legendarny, który od lat 60. aż do 90. prosperował w gmachu Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej.
Przeczytaj: Sad Meal – nowa propozycja od McDonald’s w kolaboracji z Tommym Cashem
Właściciele Rzemieślniczej postanowili przypomnieć poznaniakom o Cechowej i na dwa tygodnie dodać do swego menu potrawy, które swego czasu wiodły prym w owym lokalu. Odtworzenie tych dań nie było proste. Od czasów świetności restauracji minęło już dobre czterdzieści lat, lecz udało się odszukać ludzi związanych z lokalem. Poniżej przedstawimy trzy historie osób, które pomogły w przygotowaniu specjalnej karty dań inspirowanych Cechową.
Rzemieślnicza prezentuje: Cechowa w czterech aktach
Od 1 do 14 października w Rzemieślniczej będzie dostępne specjalne menu, zawierające potrawy inspirowane tymi niegdyś serwowanymi w Cechowej. Dania zostały zrekonstruowane na podstawie opowieści dawnych gości oraz pracowników restauracji.
Aby jak najwierniej odtworzyć menu sprzed 50 lat, ostatnie tygodnie poświęciliśmy na poszukiwanie osób, które pamiętają Cechową. W tym tygodniu zaprezentujemy Wam efekty naszych poszukiwań i przedstawimy Wam ekspertów, którzy pomogli nam stworzyć tę specjalną kartę.
– czytamy na Facebooku Rzemieślniczej
Jedną z osób, które pomogły w odtworzeniu karty z oryginalnej cechowej jest Jacek Marcinkowski – Cechmistrz Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników, Wędliniarzy i Kucharzy, Członek Rady Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej.
Pamiętam ją już jako dziecko, gdy z rodzicami jeździliśmy do Cechowej na obiady. Była wtedy bardzo popularnym miejscem na gastronomicznej mapie Poznania, a także nieformalnym miejscem spotkań braci rzemieślniczej, która kiedyś była niezwykle liczna ze względu na obowiązek przynależności do cechu. Dodatkowo wielu Poznaniaków, w tym tych znanych i popularnych, przyciągała legendarna już postać Mistrza Franciszka Dybizbańskiego, który prowadził Cechową przez jakiś czas i tworzył w niej niezwykły klimat
– wspomina Jacek Marcinkowski
Z lat sześćdziesiątych, gdy przychodziłem z rodzicami, zapamiętałem przede wszystkim sznycel cielęcy z jajkiem. Z późniejszych lat pamiętam, że Cechowa znana była przede wszystkim z dań kuchni polskiej. Nie mogło zabraknąć takich pozycji, jak tatar czy golonka. Dobrze też pamiętam śledzie dostępne w szerokim repertuarze. Zdarzało się często, że rzemieślnicy przy okazji odwiedzin w Izbie Rzemieślniczej przychodzili do Cechowej na lufę i śledzia. A wiadomo, że bez dobrej zagrychy lufa tak dobrze nie smakuje
– dodaje.
Rzemieślnicza w rekonstrukcji oczekiwania na stolik
Kolejną postacią, która umożliwiła odtworzenie menu Cechowej jest Marek Stawowy, który przez trzy lata pracował w restauracji jako kucharz.
Zdradził on m.in., że w godzinach 13-18 usiąść przy stoliku bez oczekiwania stanowiło cud. W tym czasie przed lokalem zawsze ustawiała się kolejka, podobnie zresztą jak w weekendy. W wolne dni czas oczekiwania był naprawdę długi. W kuchni pracowało sześć osób – czterech kucharzy oraz dwie pomoce kuchenne i dziennie wydawano kilkaset porcji różnego rodzaju dań.
Rzemieślnicza: Tribute to Cechowa w oparciu o historyczne fakty
Aleksandra Kończak rozpoczęła pracę w Cechowej w pod koniec lat 70. i podzieliła się swoimi doświadczeniami. Według jej sprawozdania, w owym okresie kucharze mieli wzbronione ubarwianie dań swoimi autorskimi pomysłami. Każdy posiłek musiał być przygotowany wedle przepisów ustalonych przez Przedsiębiorstwo Przemysłu Gastronomicznego oraz Dział Produkcji i Kalkulacji. Nie wiadomo oczywiście, czy każdy kucharz sztywno trzymał się reguł, lecz w Cechowej przestrzegano receptur zawartych w uniwersalnej książce kucharskiej. Możecie więc być pewni – dzięki uprzejmości Aleksandry Kończak – że w Rzemieślniczej zjecie dania oparte o historyczne przepisy, a smak potraw przeniesie was kilkadziesiąt lat wstecz.
Rzemieślnicza – podróże w czasie. Jak wyglądało wesele w Cechowej?
Wita Liberda 4 września 1976 wzięła ślub, a jej wesele odbyło się właśnie w Cechowej. Pani Wita chętnie podzieliła się fotografiami, które upamiętniły jej uroczystość zaślubin. Dzięki zdjęciom można podejrzeć, jak wyglądało wnętrze ówczesnej Cechowej.
Menu – Tribute to Cechowa
Dania ze specjalnej oferty skosztujecie w restauracji Rzemieślnicza w Poznaniu do 14 października. Smacznego!
W budynku, w którym obecnie funkcjonuje Tama oraz restauracja Rzemieślnicza, niegdyś była otwarta Restauracja Cechowa. Lokal działał przez blisko czterdzieści lat, a szczyt jego popularności przypadł na lata 70. i 80. Chęć uhonorowania ważnego miejsca na dawnej kulturalnej mapie Poznania sprawiła, że w Rzemieślniczej przez dwa tygodnie będzie można wypróbować dań inspirowanych kuchnią polską, jaką […]
Obserwuj nas na instagramie: