Restauracje i bary wracają, ale na nowych zasadach

Podziel się newsem:

Polub Rytmy.pl na Facebooku:

Już od poniedziałku, 18 maja, ponownie otworzą się wszystkie restauracje i bary. Na razie będą one jednak działać na zupełnie innych zasadach, niż dotychczas.

Kryzys w gastronomii

Restauratorzy zmagają się z ogromnym kryzysem i stratami. Ich obroty w wielu przypadkach spadły całkowicie do zera, a wciąż obowiązują ich wysokie opłaty, związane chociażby z utrzymaniem lokalu i pracowników. W związku z tym, w kolejnym etapie odmrażania polskiej gospodarki, rząd zdecydował się otworzyć restauracje, bary, kawiarnie i inne punkty z jedzeniem.

bary i restauracje otwarte

Dobra wiadomość dla wszystkich smakoszy! Lokale z jedzeniem znowu otwarte

Już od poniedziałku, 18 maja, ponownie będziecie mogli wybrać się do Waszych ulubionych punktów gastronomicznych i skorzystać z ich usług. Klienci będą mogli przebywać zarówno w lokalach, jak i w ogródkach na zewnątrz. Zostaną również otwarte strefy gastronomiczne w galeriach handlowych.

Nie wszystko jednak będzie wyglądało tak, jak do tej pory. Główny Inspektorat Sanitary przygotował szereg zasad skierowanych zarówno w stronę klientów, jak i pracowników punktów gastronomicznych, które mają usprawnić działanie lokali i zapewnić jak najwyższy poziom bezpieczeństwa osób, przebywających w nich.

bary i restauracje otwarte

Nowe zasady obowiązujące klientów restauracji

  • Klienci, nie będący rodziną i nie mieszkający razem, będą zobowiązani utrzymać dwumetrowy odstęp między sobą, stojąc w kolejce. Odległości te zostaną specjalnie wyznaczone (np. naklejkami na podłodze lub stojącymi znakami).
  • Klienci będą musieli zdezynfekować ręce przy wejściu na teren lokalu. Dozowniki z płynem do dezynfekcji rąk zostaną również umieszczone w obszarze sali jadalnej (przy punktach składania zamówień/kasowych) oraz przy wyjściu z toalet.
  • Suszarki nadmuchowe zostaną wyłączone z użycia. Zamiast tego, w łazienkach będzie stosowany papier do wycierania rąk.
  • Odległość między blatami stolików (od ich brzegów) powinna wynosić min. 2 m, zaś 1 m w przypadku oddzielenia stolików przegrodami o wysokości minimum 1 m (ponad blat stolika).
  • Przy jednym stoliku będzie mogła przebywać rodzina lub osoby pozostające we wspólnym gospodarstwie domowym. W innym przypadku przy stoliku powinny siedzieć pojedyncze osoby, chyba, że odległości między nimi wynoszą min 1,5 m i nie siedzą one naprzeciw siebie. Wyjątkiem są stoliki, w których zamontowano przegrody pomiędzy osobami.
  • W pomieszczeniu nie będzie mogło przebywać więcej niż 1 osoba na 4m2. Dokładna informacja o liczbie osób, które będą mogły przebywać na terenie lokalu znajdzie się na jego drzwiach wejściowych.
  • Stoliki wyłączone z użytku zostaną wyraźnie oznaczone.
  • Dla klientów oczekujących na zewnątrz zostaną wyznaczone specjalne, bezpieczne strefy.
  • Pracownik lokalu będzie doprowadzał gości do konkretnego stolika.
  • Klienci, siedzący przy stolikach, nie będą musieli mieć założonych maseczek i rękawiczek.
  • Po zakończeniu obsługi gości lokalu, każdy stolik musi zostać zdezynfekowany. Po zakończonej dezynfekcji stolik powinien zostać oznaczony napisem: „zdezynfekowano”.
  • Powierzchnie wspólne, z którymi stykają się klienci (z wyłączeniem podłogi) powinny być dezynfekowane minimum co 15 minut.
  • W miarę możliwości, należy zapewnić stałe wietrzenie pomieszczeń restauracyjnych.
  • Przestrzenie samoobsługowe, w tym bary sałatkowe, bufety oraz dozowniki do samodzielnego nalewania napojów zostaną wyłączone z użytkowania.
  • Zamówienia będą dostarczane do stolików na tacach, które będą dezynfekowane po każdym użyciu.
  • W przypadku zamówień na wynos należy zapewnić bezkontaktowe wydawanie zamówień w torbach oraz zapewnienie bezpieczeństwa przy korzystaniu z ekranów do składania zamówień (tzw. kiosków) poprzez np. dozownik z płynem do dezynfekcji rąk bądź jednorazowe rękawiczki oraz regularne przecieranie powierzchni ekranów.
  • Dodatki (np. cukier, jednorazowe sztućce, wazoniki, serwetniki) zostaną usunięte z obszaru sali jadalnej i będą wydawanie bezpośrednio do zamówienia przez obsługę.

Nowe zasady obowiązujące pracowników restauracji

  • Pracodawca jest obowiązany zapewnić wszystkim osobom zatrudnionym, rękawiczki jednorazowe lub środki do dezynfekcji rąk.
  • Kelnerzy i pozostali pracownicy obsługi (np. kasjerzy) powinni nosić maseczki oraz rękawiczki, lub każdorazowo dezynfekować ręce po wykonanej usłudze.
  • Odległości między stanowiskami pracy powinny wynosić co najmniej 1,5 m.
  • Należy zwiększyć fizyczne odległości między pracownikami oraz tak ustawić stanowiska, aby pracownicy w miarę możliwości nie pracowali naprzeciwko siebie.
  • Należy ustalić stałe, jak najmniej liczne zmiany pracowników.
  • Należy ograniczyć interakcje personelu pracującego na różnych zmianach i zapewnić czyszczenie oraz mycie pomieszczeń pomiędzy zmianami.
  • Należy w miarę możliwości wykorzystywać do komunikacji metody na odległość, takie, jak telefon komórkowy lub radio.
  • Należy zmniejszyć liczbę pracowników korzystających ze wspólnych obszarów w danym czasie (np. przez rozłożenie przerw na posiłki i czasów rozpoczęcia pracy).
  • Należy stale stosować praktyki higieny (regularne mycie rąk, powstrzymywanie się od niehigienicznych zachowań, na przykład kichania czy kaszlenia, przy produkcji lub styczności z żywnością, szczególna dbałość o czystość toalet itp.) oraz dbać o odpowiednią, czystą i – w razie potrzeby – ochronną odzież.
bary i restauracje otwarte

Należy przy tym pamiętać, że mimo wprowadzonych obostrzeń, korzystając z restauracji i barów, wciąż narażamy kelnerów, barmanów, kucharzy i wszystkie inne pracujące w punktach gastronomicznych osoby oraz przede wszystkim – samych siebie. Jeśli to możliwe zostańcie wciąż w domach i zamówcie jedzenie ze swojej ulubionej knajpy na wynos!

Podziel się newsem:

Polub Rytmy.pl na Facebooku:

Kup voucher na dowolne wydarzenie

Biletomat.pl
50-500 PLN
Jak kupić bilet?

Po kliknięciu "Kup bilet" przeniesiesz się do strony internetowej oficjalnego dystrybutora biletów i na jego stronie dokonasz zakupu.

Bezpieczne zakupy u oficjalnych dystrybutorów

Zakup biletu odbywa się na stronie oficjalnego dystrybutora biletów. Pamiętaj o tym, że jeżeli miejsca są numerowane, a bilety sprzedaje kilka firm, to każda z nich udostępnia inną pulę miejsc do wyboru.