Dynia, borowiki, kurki… TOP 5 jesiennych menu w warszawskich lokalach


17 listopada 2016

Obserwuj nas na instagramie:

Budzisz się rano i od razu wiesz, że jajecznica na śniadanie z kurkami to konieczność? To znak, że jesień w pełni. Podpowiadamy, gdzie zjesz rozgrzewające posiłki w jesiennym wydaniu.

Większość lokali wie, że wraz ze zmianą pory roku, zmieniają się nasze oczekiwania. Wykorzystują więc świeże, łatwo dostępne sezonowe warzywa i owoce i komponują nowe menu, dedykowane lecie, wiośnie, zimie i jesieni. Co jemy podczas tej pory roku? Na stołach króluje dynia, grzyby w aromatycznych sosach i ciemne mięsa. Do tego rozgrzewająca herbata z imbirem i chłodna jesień nie jest taka zła, prawda? Sprawdźcie, gdzie zjecie jesienią coś pysznego.
 

MOMU

gdzie: Wierzbowa 9/11

momuu

MOMU znane jest z tego, że dania przygotowują piekąc je dymem. Dzięki temu zachowują naturalny aromat, soczyste i chrupiące, wtedy gdy powinny. Jesienią zawsze mam ochotę na kurki. W nowej odsłonie karty spróbowałam więc smakowitego – i upragnionego – śniadania – jajecznicy z kurkami na chlebku wiejskim z dodatkami warzyw. Smakowało i zachęciło do tego, by zajrzeć do innych jesiennych propozycji MOMU. Znajdziemy tu, między innymi: tatar w dymie owocowym, czyli siekaną wołowinę zadymioną dymem z drewna wiśniowego, podawaną w towarzystwie kurek; carpaccio z buraka z bryndzą; kaszanke z jabłkami zapiekaną w patelni; czy mój absolutny faworyt – boczniak na maśle koperkowym – podany w serowym sosie, z dodatkiem konfitury cebulowej i podpłomyka. Palce lizać!

 

Think Love Juices & Vegan Food

gdzie: Francuska 14

thinklovejuices

Przytulny lokal mieszczący się na ulicy Francuskiej zachęca do wejścia niebanalnym wystrojem i umieszczonymi za ladą słoiczkami wypełnionymi słodkimi, wegańskimi deserami. W lecie bardzo chętnie wpadałam na szpinakowe ciasto z obłędnym kremem kokosowym, natomiast jesienną porą – polecam wybrać się na zdrowy lunch, który codziennie jest inny. Do jednych z ciekawszych i smacznych należał zestaw składający się z zupy krem z białych warzyw i soczewicy oraz risotto dyniowe z cukinią, blanszowanym jarmużem i wegańskim parmezanem. Nie zdarzyłam jeszcze testować specjałów z nowej karty, jednak z pewnością szybko to nadrobię. Gofry z batatów, polenta z pieczonym bakłażanem i czekoladowa trufla przekonują do tego całkowicie.

 

Banjaluka

gdzie: Szkolna 2/4

banjaluka

Banjaluka to dobre miejsce na spotkanie ze znajomymi, bądź piątkowe, wieczorne wyjście – znajdziemy tu dużo przytulnych zakamarków, klimatyczną muzykę na żywo i duży wybór bałkańskich potraw. W jesiennej karcie znajduje się kilka rarytasów, które nie powinny ujść waszej uwadze. Na mniejszy głód sprawdzi się sałatka z kaczką confit, marynowanym burakiem, dynią, kiełkami słonecznika i orzechami włoskimi w słonym karmelu. Głód większych głodomorów z pewnością zaspokoi jedna z pozycji mięsnych – zawijana baranina z owczym serem, czy kotlet z siekaną wołowiną podaną z wędzonym serem i dodatkami. A na deser? Obowiązkowo ciepła baklawa z lodami i pistacjami. Aż ślinka leci!

 

Trattoria Rucola

gdzie: Krucza 6/12, Francuska 6, Miodowa 1

trattoria-1

Na jesiennym stole Trattorii Rucola królują prawdziwki. Zjemy je tutaj w risotto w towarzystwie z borówkami doprawionymi oliwą i posypanymi Gana Padano, w risotto z dynią, i chrupiącym włoskim boczkiem, a także z filetem z polędwicy wołowej z kremowym sosem grzybowym i ziemniaczkami. Deser – tiramisu na bazie ciasteczek pistacjowych – już bez prawdziwków, za to z pysznym dyniowym kremem. Wszystko wygląda tak, że jeść zaczynamy już oczami. Pycha!

 

Bistro Warszawa

gdzie: Rynek Starego Miasta 1/3

bistrowarszawa2

Bistro Warszawa bardzo dużą wagę przywiązuje do sezonowości potraw. Latem są to świeże, polskie owoce, młode warzywa, jesienią grzyby, zimą dziczyzna a wiosną nowalijki i szparagi. Kucharz, oprócz standardowych pozycji z karty, przygotowuje więc sezonowe placki dyniowe, polędwicę wieprzową z kurkami… Szczególnie lubiana przez gości jest zupa grzybowa, a także niestandardowa wersja naleśników – z pieczonym dzikiem w sosie chrzanowo-tymiankowym. Gotowi na deser? Domowa szarlotka prosto z pieca. Na szczęście jesienią można nosić luźne, zakrywające boczki ciuchy, prawda?

Sprawdź także:
Śniadanie za złotówkę – dosłownie! Gdzie je zjeść w Warszawie?

Budzisz się rano i od razu wiesz, że jajecznica na śniadanie z kurkami to konieczność? To znak, że jesień w pełni. Podpowiadamy, gdzie zjesz rozgrzewające posiłki w jesiennym wydaniu. Większość lokali wie, że wraz ze zmianą pory roku, zmieniają się nasze oczekiwania. Wykorzystują więc świeże, łatwo dostępne sezonowe warzywa i owoce i komponują nowe menu, […]

Obserwuj nas na instagramie:


Imprezy blisko Ciebie w Tango App →