Pandan, zimna kawa i koktajl z ziemniaka… Nowe trendy dla miłośników #foodporn!

Ania Hofman
25 października 2017

Podziel się:

Polub Rytmy.pl na Facebooku:

Tego musisz spróbować jeszcze w tym roku!

Lubisz eksperymenty w kuchni? Ostatnio w świecie #foodporn pojawiło się kilka nowych trendów, które każdy kulinarny hipster powinien przetestować osobistym podniebieniem.

PANDAN - zielone liście przypominające wyglądem pospolitą dracenę mają słodkawy, waniliowy posmak i od lat są popularne w kuchni azjatyckiej. Kto był choć raz na masażu u rodowitej Tajki, na pewno kojarzy charakterystyczny aromat podawanej po seansie herbatki. Ostatnio Nigella Lawson wywróżyła pandanowi wielki sukces twierdząc, że zielone liście zdobędą niedługo większy fejm, niż avocado czy matcha.

SMOOTHIE I LATTE Z ZIEMNIAKÓW. Ale na szczęście - tych słodkich. :) Mleko albo sok z batatów dodaje się do kawy i koktajli. Żeby było jeszcze bardziej fancy, zamiast tych klasycznych, warto sięgnąć po wersję w kolorze obłędnej purpury.

COLD BREW. Tak, parzenie kawy jest zdecydowanie passe. Cold brew to zalana zimną wodą grubo zmielona kawa, która przed spożyciem leżakuje kilkanaście godzin. Oczywiście zbrodnią by było podać ten orzeźwiający napój w filiżance czy kubku - cold brew najlepiej smakuje w... whiskaczówce z kilkoma kostkami lodu.

AVOCADO LIGHT. Australijski deweloper Tim Gurner widzi w nim przyczynę niestabilności finansowej milenialsów. ;) Milioner stwierdził niedawno, że gdyby za młodu codziennie jadł avocado i popijał je 4 kawami na wynos - zapewne nie zarobiłby na swoje pierwsze M2. Ale cóż... Avocado jest mega pyszne, mega zdrowe i... mega tłuste. Dlatego dla tych, którzy nie martwią się spłatą kredytu hipotecznego powstało avocado w wersji light z zawartością tłuszczu mniejszą o 70%. Na razie niestety odchudzone owoce dostępne są tylko w Hiszpanii.

 

 

Podziel się:

Polub Rytmy.pl na Facebooku: