Gluten nie szkodzi? Naukowcy znaleźli nowego winowajcę!

Ania Hofman
15 listopada 2017

Podziel się:

Polub Rytmy.pl na Facebooku:

Czy rzeczywiście powszechna alergia na gluten to ściema? Według naukowców u większości osób to nie on powoduje dolegliwości!

Od jakiegoś czasu panuje ogólnoświatowy hejt na gluten, który ma być główną przyczyną wielu dolegliwości przewodu pokarmowego. Z powodu nietolerancji substancji (potwierdzonej badaniami lub jedynie autopsją) rzesze osób zaczęły odmawiać sobie bułeczek, pizzy, drożdżówek i całego zbożowego zła.

Dlatego naukowcy z Uniwersytetów w Oslo i Monash w Australii postanowili wziąć gluten pod lupę i sprawdzić, czy to rzeczywiście on szkodzi ludziom (wyłączając 1% chorych na celiakię). Przeprowadzili badanie, których wyniki pojawiły się na stronie iflscience.com.

Dla 59 osób przygotowano 3 rodzaje batoników - jedne z glutenem, drugie z fruktanami, a trzecie - placebo. Okazało się, że grupa badawcza po tych z glutenem czuła się dobrze, natomiast "jazdy żołądkowe" zaczęły się po słodkościach z fruktanami.

Badanie naukowców w pewnym stopniu uniewinnia więc gluten, wskazując innego szkodnika naszych trzewi. Czy to zatem oznacza, że wszyscy, którzy chcą być zdrowi i piękni, będą mogli ze spokojem ponownie włączyć do swojego menu pizze i pączusie? No, niestety tu musimy Was rozczarować....

Podstępne fruktany to węgle znajdujące się m.in. w pszenicy, jęczmieniu, cebuli, czosnku,ciecierzycy czy kapuście, więc croissanty na śniadanie nadal nie są polecane przez naukowców. Ale już wolny od fruktanów, ale zawierający gluten, chleb na zakwasie - owszem! :)

 

 

Podziel się:

Polub Rytmy.pl na Facebooku: